Eerste kievitsei
De kieviten buitelen al volop dit voorjaar van 2015. Meer dan andere jaren zelfs, althans zo lijkt het.
Door RedactieOp een mooie vroege lentedag hebben kieviten zin. Zoveel zin dat op 8 maart 2015 het eerste kievitsei van Nederland kon worden geregistreerd. Niet in een polder in Fryslân was het ei gelegd, maar in het Zuid-Hollandse Schelluinen. Wout Gorree vond het kievitsei. Zoals ze dit in de rest van Nederland al jaren gewoon zijn, liet hij het ei in het nest. Zijn beloning was groot. Bij controle later op de dag, was er een tweede ei in het nest gelegd.
Kieviten zijn steeds vroeger met het eerste ei. De vervroeging van de eileg heeft veel te maken met het warmer worden van het klimaat. Na 1970 is de gemiddelde temperatuur in ons land sneller gaan stijgen. Door de hogere temperaturen komt het groeiseizoen eerder op gang. Er is eerder voedsel en er is eerder dekking in de landerijen. Dit is voor kieviten allemaal een uitnodiging om snel aan de slag te gaan.
Het vroegste kievitsei is deze 21-ste eeuw gevonden op 3 maart. In 2008, in Eemnes. In 2014 was het raak op 5 maart in Delwijnen. Het vroegste ei in Fryslân was op 10 maart in 2010. in Oudehaske. Als het met de opwarming van de aarde nog even wil doorzetten, dan hebben kieviten over enkele jaren al in februari zin.
Laatst gewijzigd op 08-03-2015 om 16:39 uur