De bank staat stil: pinbetalingen dagen ’dood geld’
Het Europese bankensysteem ligt rond Pasen langdurig plat. De medewerkers zijn paaseieren aan het zoeken. Het lijkt onzin, maar de bank ING brengt het serieus op deze wijze. ,,Dood geld'' is het gevolg. Vijf dagen lang.
Door De RedactieRond Pasen wordt er voor honderden miljoenen euro's verhandeld, maar het duurt dagen voordat het ook echt op een bankrekening is bijgeschreven. Op Witte Donderdag, Goede Vrijdag, de zaterdag voor Pasen, paaszondag en paasmaandag staat het Europees betaalsysteem stil en zodoende worden overschrijvingen en pinbetalingen niet op bankrekeningen bijgeschreven.
,,Betalingssysteem tussen banken moet in deze tijd 24/7'', fulmineert het VVD-kamerlid Aukje de Vries op Twitter. Jaren geleden waren kamervragen de aanzet om het beter te regelen, maar dit voornemen is nog niet verder gekomen dan studie. In overleg met De Nederlandsche Bank wordt er gewerkt aan een eigen systeem voor de betalingshandelingen, zodat elke dag de handelingen worden afgewikkeld. Maar dit systeem kan pas in 2019 actief zijn.
Feestdagenregeling
Wat is het geval? De feestdagenregeling, zoals die in Europees verband van kracht is voor banken, is leidend. Op deze dagen ligt, net als bijvoorbeeld op Goede Vrijdag en Dag van de Arbeid, gans het werk bij banken stil. De pinbetaling van donderdag 24 maart staat dus pas op dinsdag 28 maart op de rekening.
Ook overboekingen van particuliere rekeningen die na donderdag 15.00 uur zijn ingediend, zijn pas vijf dagen later echt op de rekening van de rechthebbende bijgeboekt. Al die tijd zitten banken op dit geld als een kloek op haar eieren. De winkeliers en de horeca zien al die tijd niets van het geld.
Afhankelijk
Het is de Branchevereniging Detailhandel Nederland al jaren een doorn in het oog. Maar tevergeefs trekken ze aan de bel om dit anders te krijgen. Men is afhankelijk van het internationale betalingssysteem van de Europese Centrale Bank. Dit stopt normaal op vrijdagavond en start weer op maandagochtend. Tijdens feestdagen duurt het langer.
In weerwil van computertechniek, digitalisering en moderne tijden, staat het betalingsverkeer in de Europese Unie in weekeinden en op Europese feestdagen stil. Echt helemaal stil, omdat vooral de Zuid-Europese lidstaten niet willen dat er op zon- en feestdagen gewerkt wordt.
Uit de tijd
Volstrekt uit de tijd, moppert Detailhandel Nederland. Dagenlang zweeft er uiteindelijk ruim €500 miljoen omzet rond bij de banken. En ja, dat zijn ook enkele dagen rente als zo’n horecabaas zelf rood staat. Banken zijn laconieker, want ze kunnen er zelf niet over beschikken. Ze spreken over ,,dood geld’’.
Toch nog een gelukje. In Europees verband heeft men geen boodschap aan de Nederlandse nationale feestdagen. Dus dan loopt het betalingsverkeer weer wel door. De verwerking van betalingen op Koningsdag, het is geen probleem. Ook Hemelvaartsdag is er zo eentje, want deze is alleen in Nederland een feestdag, evenals Tweede Pinksterdag.
Laatst gewijzigd op 24-03-2016 om 10:48 uur