Reddingsplan voor piepjong kerkje in museum
Gezocht: een nieuwe bestemming voor een Fries terpkerkje. Het is zowel een ruïne als een mooi gerestaureerd bouwwerk. Nu nog te bezichtigen in het Natuurmuseum Fryslân.
Door De RedactieEigenlijk is het pas twee maanden oude kerkje te mooi om al gesloopt te worden. De Stichting Alde Fryske Tsjerken en het Natuurmuseum Fryslân zoeken daarom een nieuwe eigenaar voor het terpkerkje van de expositie ‘Goddelijk Groen’ in het museum.
Het is een bijzonder bouwsel, want het laat zowel de schone als de rauwe kant van een kerk zien. De kerk ziet er aan één kant prachtig uit, precies zoals de Stichting Alde Fryske Tsjerken dit graag ziet. De andere kant ziet eruit als een ‘bouwval’, en laat zien hoe de natuur z’n plek vindt in de kerk. In het kerkje is de waarde te zien van behoud en restauratie van oude kerkgebouwen. Bezoekers kunnen in het natuurmuseum plaatsnemen in kerkbankjes en langs grafzerken lopen.
Maar een kerk is nog spannender als het een ruïne wordt, laat het natuurmuseum zien. Het zijn de gevreesde spoken en demonen, maar in zo’n ruïne zijn het vooral uilen, vleermuizen en insecten die schrik aanjagen. Het is de natuur die er haar vrije gang kan gaan.
Replica van Sandfirden
Het kerkje – een replica van de kerk van Sandfirden op schaal 1:2 – is hiermee dé publiekstrekker op de expositie die tot eind augustus te bezichtigen is. Het is op het eerste gezicht een rare combinatie, een kerk in het natuurmuseum. Het heeft echter alles te maken met de nieuwe wegen die Natuurmuseum Fryslân zoekt om bezoekers te trekken. Daarom wordt samenwerking gezocht met andere organisaties.
Deze zomer mikt het museum op een algemener publiek. Het zijn de toeristen in de stad Leeuwarden die een en ander moeten compenseren, omdat er in de vakantieperiode even geen schoolklassen op bezoek komen.
Het kerkje is cadeau gedaan door drie Friese bouwbedrijven: Dijkstra de Graaf bv uit Engwierum, Van der Werff bv uit Dokkum en Van der Vegt bv uit Weidum. De bouwbedrijven gaven bij de opening op 5 juni al aan dat zij ook graag zien dat de kerk een nieuwe bestemming krijgt, en dat ze graag willen meedenken over de verplaatsing van de kerk naar een andere locatie.
Al ideeën
Kort na de opening zijn al verschillende ideeën binnengekomen bij de Stichting Alde Fryske Tsjerken, onder meer om het kerkje in te zetten bij evenementen in het kader van Culturele Hoofdstad 2018. Daarvoor zou de kerk bijvoorbeeld een plek kunnen krijgen in de Grote Kerk in Leeuwarden. Ook is al het idee geopperd om de kerk te gebruiken bij één van de openluchtspelen die volgend jaar in Fryslân worden opgevoerd.
Directeur Gerhard Bakker van de Stichting Alde Fryske Tsjerken hoopt dat zich veel gegadigden zullen aanmelden voor de kerk. ,,Wij nodigen mensen van harte uit om met goede ideeën te komen. Mijn tip is om de tentoonstelling te bezoeken, door het kerkje te lopen en dan te mijmeren welke nieuwe bestemming dit kerkje kan krijgen. Het is zó prachtig geworden, dat het absoluut een mooie herbestemming verdient.’’
De expositie Goddelijk Groen is een samenwerking van de Stichting Alde Fryske Tsjerken en het Natuurmuseum Fryslân en wordt gehouden naar aanleiding van het 45-jarig bestaan van de Stichting Alde Fryske Tsjerken.
Laatst gewijzigd op 13-07-2015 om 14:54 uur