Bijzonder spinnendeken over Fochtelooërveen
Spinnen zorgen in het Fochtelooërveen voor een bijzonder natuurverschijnsel; een gigantisch kleed van spindraad. Ballooning heet het.
Door De RedactieKenners zijn verrukt. De witte deken die Judith Bouma afgelopen maand vastlegde in het natuurgebied was honderden vierkante meters groot. Het lag aan het Kleine Veen en golfde zachtjes in de wind.
Zo groot had niemand er ooit een gezien. Bouma postte de foto’s op natuurwebsite www.natuurbericht.nl en het Kenniscentrum Insecten EIS wijdt er nu een speciale aflevering aan.
De maker van het kleed is de wolfspin. Op hoger gelegen paaltjes zaten er honderden. De spinnen waren druk aan het balloonen.
Ballooning is een techniek om je snel te kunnen verplaatsen. De spinnen gaan op een paaltje zitten en maken een zijden draadje dat door de wind wordt meegevoerd. Als de draad lang genoeg is laat de spin los en vliegt hij de lucht in, mee met de wind.
Vooral jonge spinnetjes houden van ballooning. Het liefst doen ze dat bij rustig weer met een zacht briesje. Dan komen ze tenminste ongeschonden waar ze willen zijn.
Het spinragdeken over het Fochtelooërveen was geen restant van die duizenden gemaakte spinnenvluchten. Het was het restant van de voorfase.
Alle wolfspinnen die naar de paaltjes en andere hoge punten trokken lieten tijdens hun heenreis al draadjes achter. Het gevolg van hun trektocht: een immense witte deken over het gras.
In de natuur heeft veel een reden. Maar het nut van dit kleed blijft gissen, schrijven Jinze Noordijk en Peter van Helsdingen van het Kenniscentrum Insecten.
Is het bedoeld om de weg terug te kunnen vinden, mocht de vliegtocht mislukken? Of moet al dat spinrag predators in de war brengen? Geen insectenkenner heeft het antwoord.
Het blijft ook een raadsel waarom juist dit stukje natuur in het Fochtelooërveen door de wolfspin is uitgekozen voor zo'n grote trektocht. Het Kleine Veen is net nieuw aangelegd. Misschien leden de jonge wolfspinnen aan voedselgebrek en moesten ze zich daarom zo massaal verspreiden.
Er zit niks anders op dan volgend jaar rond deze tijd goed op te letten. Misschien komt er dan een volgende generatie wolfspinnen in actie om opnieuw zo’n spinragdeken te fabriceren. De kenners hopen het van harte. Want van het recente fenomeen hebben ze alleen de foto’s nog.
De Lycosidae Pirata
De wolfspin, de Lycosidae, vormt een bijzondere familie in de spinnenwereld. In tegenstelling tot de meeste andere spinnen kan de wolfspin goed kijken. En nadat de eitjes zijn uitgekomen dragen de moeders van de wolfspin hun jongen een tijdlang op de rug.
De familie van de wolfspinnen is onderverdeeld in tientallen soorten, waaronder de pirata, de soort uit het Fochtelooerveen die gek is op water.
Gevaarlijk zijn wolfspinnen hier niet. Maar sommige soorten hebben wel enge trekjes. Zo zijn er vrouwtjes bekend die hun minnaar opeten. En in Uruguay ontdekte een wetenschapper onlangs dat mannelijke wolfspinnen op hun beurt met graagte oudere vrouwtjes oppeuzelen.
Laatst gewijzigd op 11-05-2015 om 10:14 uur