Er zijn elke maand weer minder werkers
De wereld nu eens in werkenden en niet in werklozen. Van de 12,7 miljoen mensen tussen de 15 tot 75 jaar hebben er 8,3 miljoen een betaalde baan. Maar er is iets geks: de beroepsbevolking wordt elke maand 5000 mensen kleiner.
Door De RedactieTweederde van de bevolking heeft betaald werk. Desondanks loopt het niet allemaal lekker met de Nederlandse economie. Ja, deze groeit, dus dat is goed. Maar het betekent niet dat er zoveel meer mensen aan het werk zijn. Ook in Friesland vertaalt een sterkere economie zich niet in meer werk.
Er is wel daling van de werkloosheid. Het aantal WW-uitkeringen in Friesland zit eind april 2015 op 18.026. Het aantal WW-uitkeringen daalde in een maand tijd zelf met 8,7 procent, rapporteert uitkeringsinstantie UWV. De Friese provincie noteert de grootste daling van het aantal uitkeringsgerechtigden. Economische groei en seizoenswerkgelegenheid geven een zetje in de goede richting.
Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek vertellen ook een ander verhaal. Elke maand neemt de beroepsbevolking in Nederland met gemiddeld 5000 af. Ze doen niet meer mee, om wat voor reden dan ook. De economie doet het dus met steeds minder werkenden.
Het is ook een vertekening van het werkloosheidscijfer. Het CBS noteert dat het aantal werklozen in het eerste semester van 2015 gemiddeld elke maand 7000 daalt. Maar dan komt ie: het aantal mensen met werk is gemiddeld met 2000 toegenomen. Die andere 5000 hebben zich van de arbeidsmarkt teruggetrokken. Bij het CBS oordelen ze dat de groei van de economie zich onvoldoende vertaalt in meer mensen aan het werk.
Van de 12,7 miljoen mensen tussen de 15 tot 75 jaar hadden er in april 8,3 miljoen een betaalde baan. Dat is 65,4 procent van de bevolking.
Afgelopen maand waren in totaal 625 duizend mensen werkloos: zij waren beschikbaar voor en op zoek naar een baan, maar konden er geen vinden. De overige 3,8 miljoen mensen tussen 15 en 75 jaar hadden geen baan en waren daar ook niet naar op zoek. Dit is de zogeheten niet-beroepsbevolking.
Het werkloosheidspercentage zit nu op 7,0 procent, tegen 7,2 procent drie maanden eerder. Vooral jongeren en 45-plussers gingen aan de slag. In heel het land zijn nu 427.000 mensen met een WW-uitkering, 16.000 minder dan eind maart.
De daling van de werkloosheid in Friesland vloeit deels voort uit aantrekkende seizoenswerkgelegenheid in landbouw en horeca. Dit versterkt het effect van het economische herstel op bouw, uitzendbureaus, industrie, handel en transport. Vooral veel bouwvakkers en weg- en waterbouwkundige arbeiders vonden weer werk. In april daalde ook de WW in zorg en welzijn en openbaar bestuur. Juist in deze sectoren verlaten echter veel mensen de WW zonder dat zij werk gevonden hebben.
Laatst gewijzigd op 21-05-2015 om 11:36 uur