Binnen vijf tellen geld op de bank
Vijf tellen duurt het straks. En dan is het geld op een andere bankrekening overgeboekt. Het is een ambitie die binnen vier jaar is geregeld, beloven nu de banken.
Door De RedactieEr zullen knisperende eurobiljetten en klinkende euromunten blijven, maar over vier jaar zal de pinpas contant geld grotendeels verdrongen hebben. Winkeliers, pomphouders, horecaondernemers en banken willen maar al te graag. Het is vooral veiliger en efficienter.
Maar al hoe mooi pinbetalingen en contactloze betalingen ook zijn, het succes is nauw verbonden met de systematiek die er achter steekt. Want als de bank daarna niet in staat is om de transacties te verwerken, dan geeft dat ongenoegen. In het weekeinde staat het betalingsverkeer namelijk stil, ondanks al jarenlang aandringen op real-time betalingsverkeer. Rond feestdagen als Kerst, Pasen en Pinksteren ligt het geld als 'dood' bij de bank.
Te gek, zeggen veel ondernemers al jaren. Als een samenleving zo in de greep komt van een 24uurs-economie, van digitalisering en automatisering, dan kun je als bank niet een paar dagen stilstaan. En al helemaal niet zeggen dat banksystemen in het weekeinde en op feestdagen niet werken.
Banken hebben nu grote ambities neergelegd bij De Nederlandsche Bank. Transacties worden straks 24 uur per dag onmiddellijk verwerkt, ook in het weekeinde en op feestdagen, zo is op 21 mei 2015 tussen banken en DNB afgesproken. Het maakt niet uit of het gaat om aankopen in de winkel en op internet, er is onmiddelijk boter bij de vis. Ook betalingen tussen personen en bedrijven onderling kunnen nu snel.
Al in de tweede helft van 2015 worden belangrijke stappen gezet. Banken werken hierin samen met bijvoorbeeld winkeliers en pomphouders. Allen hebben belang bij een efficiënt betalingsverkeer. Alleen de detailhandel is jaarlijks rond €1 miljard kwijt aan kosten voor het betalingsverkeer.
Banken hopen met dit ambitieuze plan ook een extra stimulans te hebben om het contante geld verder uit te bannen. Nu wordt de helft van de transacties nog met munten en briefgeld afgerekend. Bij betalingen onder de €10 is dit zelfs bijna driekwart.
Laatst gewijzigd op 22-05-2015 om 15:35 uur