Kris Callens kent Friesland al
Het Fries Museum heeft een nieuwe directeur: Kris Callens. Deze geboren Vlaming is geen vreemde. Hij kent Friesland al veel langer.
Door De RedactieAls het om cultureel erfgoed gaat, dan is Kris Callens het juiste adres. Zijn Zuiderzeemuseum in Enkhuizen herbergt heel veel. Het museum herbergt heel veel Fries erfgoed en Callens weet er veel van.
Zijn interesse voor cultuurhistorische sleutelmomenten is groot. De in 1932 gesloten Afsluitdijk is er zo eentje met grote gevolgen. Meerdere keren is hij de Afsluitdijk overgestoken om samenwerking aan te gaan. Musea moeten elkaar vinden om samen het erfgoed en kunstbezit te versterken, is zijn overtuiging
Bovendien is hij af en toe een dwarse denker. Hij zoekt voortdurend naar actuele relevantie van materieel en immaterieel erfgoed, onder andere door de creatieve industrie van nu op te zoeken.
Zo was hij in 2011 de gangmaker voor het project Oak Inside, een gezamenlijke tentoonstelling van het Zuiderzeemuseum en het Fries Museum rond de serie Oak Inside van de kunstenaar en ontwerper Christien Meindertsma. Het is eigenlijk een nieuwe mix van het traditionele meubilair uit Hindeloopen en bestaat uit een tafel, zes stoelen, kasten, een trapje, een dekenkist, een peper- en zoutmolen en een vloerkleed. De eeuwenoude Hindelooper mix and match-stijl kreeg zo een nieuwe impuls.
Hoe onorthodox Callens denkt, mag blijken uit zijn motivatie destijds voor deze samenwerking: ,,Toegang tot de collectie is veel belangrijker dan bezit.’’ Dus hij deelde het eigendom van de serie Oak Inside graag met het Fries Museum. Achteraf slim bekeken. Nu is hij in zijn nieuwe functie nog steeds deels eigenaar.
Op 1 augustus 2015 zwaait Kris Callens (geboren in Antwerpen in 1973) de scepter in het Fries Museum, Keramiekmuseum Princessehof en het Fries Verzetsmuseum. Sinds 2009 is hij hoofd collecties en presentaties in het Zuiderzeemuseum. Daarvoor is hij drie jaar conservator tentoonstellingen geweest in het Rijksmuseum in Amsterdam en in 2005 gangmaker voor het evenement Mechelen, Stad in Vrouwenhanden. Callens is de opvolger van Saskia Bak.
Deze ervaring overtuigt. Zeker met het oog op het belangrijke Culturele Hoofdstad van Europa, waarvoor Leeuwarden zich warm moet lopen. Met dit in het achterhoofd is de raad van toezicht van het Fries Museum zeer verheugd met de komst van Callens.
Voorzitter Kees Storm steekt het niet onder stoelen of banken: ,,Kris Callens brengt ruime ervaring mee, we verwachten veel van hem. Een frisse blik en oog voor de kansen die er liggen rond Leeuwarden als Culturele Hoofdstad in 2018, maar ook bij de Alma Tadema-tentoonstelling in 2016.''
Kris Callens zelf daarover: ,,Als nieuw lid van de Fryske mienskip wil ik Leeuwarden en Friesland mee op de kaart zetten. De komende jaren, in 2018 en daarna, als de culturele place to be in het noorden van Nederland.''
Laatst gewijzigd op 02-06-2015 om 12:58 uur