Oudste zeilschool? Staat in Sneek
Friesland zeilt. Het komt door de Eerste Friesche Zeilschool, kortweg de EFZ. Het was de allereerste van heel Nederland, opgericht in het oorlogsjaar 1941. Tegen dilettantisme op het water.
Door De RedactieHet leven in Friesland in de oorlogsjaren ging door. Er werd gewoon gezeild op de Friese meren. En zo werd ook de oprichting van de Eerste Friesche Zeilschool een feit.
Het was niet eens voorpaginanieuws. Het hotel-paviljoen aan het Sneekermeer kreeg in 1941 een nieuwe pachter. Die had, de Duitse inval ten spijt, grootste plannen met de plek.
Pachter F. Kasemier richtte in de zomer een ,,massalogies’’ in; 25 slaapplaatsen voor mannen, 35 voor vrouwen. Die kostten 50 cent per nacht per krib. In een ,,touristenkeuken met electrische fornuizen’’ werd gekookt, voor 75 cent per maaltijd. Stamppot van snijbonen met witte bonen, aardappelen en een worstje.
De plaatselijke VVV Sneek hield een rondleiding, inclusief stamppotmaaltijd. Pachter Kasemier vertelde dat hij naast het massalogies een zeilschool wilde beginnen.
Waterkampen
In juni 1942 was het zo ver. De ANWB adverteerde met ’s lands eerste waterkampen voor volwassenen. Twee weken was er plek voor twaalf dames en twaalf heren. Deelnemers moesten minimaal achttien jaar zijn ,,en de zwemkunst beheerschen’’.
Het ging om kampen ,,waarmede de Bond behalve het verschaffen van een bijzonder vacantiegenot het bevorderen van de veiligheid op het water beoogt’’.
Opvoeding stond hoog in het vaandel. ,,Immers, hoe meer geschoolde zeilers, hoe minder dilettanten op het water, die de veiligheid van zichzelf en anderen in gevaar brengen’’.
Zestienkwadraten en Staverse jol
Zoon Tom Kasemier deed de zeilschool. In 1942 had hij de beschikking over een Staverse jol, twee zestienkwadraten, een open jachtje, twee bakdekkruisers, een kajuitjacht en een stalen schouw.
Het jaar erop stelde de zeilschool vijf instructeurs aan, waren er acht ANWB-kampen en werd de EFZ benoemd tot eerste bondszeilschool van Nederland.
Nieuwelingen konden na drie dagen zelfstandig uitvaren en de ANWB hoopte ,,dat na dezen oorlog’’ ook buitenlanders de weg naar Sneek zouden weten te vinden.
Leidraad voor zeilers
In Sneek werd de oorsprong gelegd voor de ‘Leidraad voor Zeilers’. De school verkaste later van het paviljoen naar ’t Op aan de Houkesloot.
De oorlog ging voorbij, de buitenlanders kwamen en na de Eerste Friesche Zeilschool verschenen er meer. In 1961 telde Friesland vijf zeilscholen; in Sneek, Grou, Langweer, Warten en Blauwhuis.
Volgens www.zeilschool.com zijn er nu in heel Nederland 132, waarvan 39 in Friesland.
Laatst gewijzigd op 30-07-2015 om 09:15 uur