Hoofd koel, onafhankelijkheid Catalonië is nog geen paradijs

De steun van de Friese FNP voor het referendum over de Catalaanse onafhankelijkheid haalt weinig uit. Een oproep het hoofd koel te houden is eerder op zijn plaats. De strijd werkt voor de Spaanse overheid als een rode lap op een stier.

Door Nico Hylkema

Wat de Catalaanse separatisten in de afgelopen decennia niet voor elkaar hebben gekregen, lukt de Spaanse premier Mariano Rajoy in enkele dagen. Hij krijgt de meerderheid van de Catalanen de straat op door zijn harde optreden tegen het aanstaande referendum over de Catalaanse onafhankelijkheid.

Voor we nu Rajoy heel hard veroordelen, is het wellicht wel even tijd om even verder te kijken. In Nederlandse media lijkt welhaast enige sympathie voor de Catalaanse zaak. Een minister van de Catalaanse regering legt in Nieuwsuur uit hoe ondemocratisch Rajoy is om een rechtvaardig referendum pogen te verhinderen.

Het klinkt allemaal onschuldig, dat referendum. Waarom die Rajoy, met steun van de socialisten, zich zo hard keert tegen die volksraadpleging blijft in het duister. Dat is vreemd. Referenda zijn op zich geen gevaarlijke instrumenten om je punt nog eens duidelijk te maken. Als het er alleen om ging de mening van de Catalanen – waar toch wat twijfels over bestaan – is er niet veel tegen op een raadpleging.

Opkomst

Maar er is meer aan de hand. Eerder is er al twijfelachtig referendum gehouden met de twijfelachtige uitslag wegen de geringe opkomst van 80 procent voor onafhankelijkheid. Daarop zijn gewone verkiezingen min of meer een stemming over de afscheiding van Spanje geworden. Hoewel de separatisten geen meerderheid haalden in aantal stemmen, deden ze dat wel in zetels van het Catalaanse parlement door het districtenstelsel.

De gematigde premier Mas moest het veld ruimen onder druk van de radicale afscheidingspartij CUP en plaats maken voor Carles Puigdemont. Die lijkt als enige taak te hebben Catalonië klaar te maken voor de onafhankelijkheid. Het aanstaande referendum is linke soep  voor Spanje door de opstelling van Puigdemont.

Eén stem meer

Voor hem en de meerderheid in het Catalaanse parlement is het geen gewoon referendum, maar de opmaat tot de verklaring van onafhankelijkheid van de autonome regio. De premier heeft al verklaard, dat de opkomst – het verleden inspireert hem – hem niet zo inspireert. Een stem meer voor onafhankelijkheid en de volgende dag begint de feitelijke stap naar die onafhankelijkheid.

Dat heeft Rajoy goed door en de rest van Spanje ook. Maar in Nederland snappen we dat niet zo. Het gaat aan onzer neus voorbij, dat hier een EU-lidstaat de chaos ingerommeld wordt. Het optreden van Rajoy lijkt niet erg verstandig, maar het is wel gesteund en zelfs verplicht door uitspraken van het Constitutionele hof.

Uiteindelijk is er nog het artikel 155 van de grondwet. Dat biedt de mogelijkheid om wanneer een regering de eenheid van Spanje in gevaar brengt, deze regering van de regio in  zijn geheel te vervangen. Tot voor kort leek dit niemand mogelijk. Nu beide kampen steeds hardere koppen krijgen, dreigt het te gebeuren.

En onderwijl worden bus- en scheepsladingen agenten van de Guardia Civil klaar gestoomd. Mocht een demonstratie van separatisten ook een schijntje van gewelddadigheid vertonen, dan is daar de reden voor echt ingrijpen. Je zou heel hard tegen de mensen buiten Spanje willen roepen: bemoei je er niet mee, als je het niet echt begrijpt.

Gematigde krachten

De hoop is nu gevestigd op gematigder krachten binnen Catalonië. Die waren altijd in de meerderheid. Het huidige optreden van de Spaanse overheid kan dat wel eens doen omslaan in het tegendeel. Dus een oproep vanuit de EU aan beide partijen het hoofd koel te houden, zou terecht zijn. Zet dat referendum nu maar even in de koelkast. En ga serieus met de Catalanen bespreken wat hun grieven nu feitelijk zijn.

En maak de Catalaanse bevolking duidelijk dat het paradijs op aarde niet aanbreekt, wanneer de republiek Catalonië een feit is. Want dat is wel wat de CUP de bevolking voorhoudt. En daarbij neemt deze partij het niet zo nauw met de werkelijkheid.

Laatst gewijzigd op 23-09-2017 om 13:38 uur 




Meer Podium

 

Catalonië heeft waar Friezen van kunnen dromen

Heeft de autonome regio Catalonië niet alles waar Friezen alleen van kunnen dromen? De Friese partij FNP betuigt steun aan de Catalanen. Maar er duikt gevaar op bij het streven naar onafhankelijkheid. Spanje koerst af op een echte institutionele crisis.

Door Nico Hylkema
 

Gedachtenkronkels rondom Snitserdyk

Een Hayo-weg langs de spoorlijn Sneek-Leeuwarden is een duur en overbodig plan vol met nadelen. Het tast het eeuwenoude weidelandschap aan, maar maakt in de toekomst zelfs de spoorverbinding tussen Sneek en Leeuwarden onzeker.

Door Wiebe Dooper
 

Culturele Hoofdstad 2018, een echt volksfeest?

Ha, concrete plannen. Echte cultuur in 2018, als Fryslân bol staat van de festiviteiten in het kader van Culturele Hoofdstad. Maar nee, toch niet. Gedeputeerde Sietske Poepjes belooft dat het een echt volksfeest wordt. 

Door Nico Hylkema
 

Boerenopstand tegen fosfaatrechten?

Het is 2016: er is in Nederland te veel melk en er is te veel mest. Melkveehouders hebben gas gegeven, maar zodanig dat de Europese fosfaatregels worden overschreden. Dus worden boeren opnieuw aan banden gelegd. Of komt er een boerenopstand?

Door Nico Hylkema

Gevaarlijk spel met democratie

Het gaat niet goed in het welvarende Westen. Het is een gevoel dat na elke verkiezing sterker wordt. Na een heftige economische crisis, de afwenteling van de schade op de middenklasse en nu een stroom echte vluchtelingen zou je verwachten dat mensen gaan nadenken. 

Door Nico Hylkema
 

De ene tragedie is de andere niet

‘We zijn in oorlog’. Althans, volgens de Franse president, volgens de Nederlandse premier en volgens andere wereldleiders. Maar zijn dat niet gewoon loze woorden die wanhoop en machteloosheid verbergen? En wordt er door de media niet disproportioneel gereageerd op de Parijse tragedie? Of zit het toch anders? 

Door Wio Joustra
 
 

Asielzoekers leggen vooral probleem Nederland bloot

Heeft de denker van het vaderland Marli Huijer gelijk als ze bang is voor een tweedeling in Nederland tussen de angstige burgers tegen asielzoekers en voorstanders van een humane opvang? Er is inderdaad een omslag geweest na een aanvankelijke hartverwarmende stemming van bereidheid tot opvang na de foto van het verdronken jochie. Het momentum is voorbij.

Door Nico Hylkema
 
 

Daadkracht...

Je hoeft geen helderziende te zijn om nu al de rampzalige gevolgen te zien van de daadkracht die onze politici de afgelopen jaren heeft bevangen. Je houdt je hart vast voor wat er mogelijk nog volgt.

Door Nico Hylkema
 

Gewaagde kritiek op de euro

Jarenlang werd iedereen met kritiek op de invoering van de euro en vooral de wijze waarop weggezet als populist. Een econoom als Arjo Klamer werd amper meer serieus genomen na zijn kritiek op die invoering. Ook nu zijn gelijk is gebleken is zijn positie nog steeds die van de nar.

Door Nico Hylkema
 

Maak werk van het basisinkomen

Nederland moet werk maken van het basisinkomen. Het idee van volledige werkgelegenheid is een waanidee. Toch houdt politiek hier nog stug aan vast. Juist Friesland zou een mooie proeftuin zijn.

Door Nico Hylkema
 

De nar spreekt en de Kening houdt van humor

Als cabaretier Jan Jaap van der Wal zich bij RTL Late Night vrolijk maakt over Leeuwarden als de Culturele Hoofdstad 2018 blijft het eigenlijk verdacht stil. De op de korrel genomen personen houden zich wijselijk stil onder het motto wie geschoren wordt moet stil zitten

Door Nico Hylkema
 

Tijd voor een boerenopstand?

Te veel melk en ook te veel mest. Een ieder kon het aan zien komen. De verrassing zit in de snelheid waarmee het zich voltrekt. Nederland overschrijdt de Europese fosfaatregels. Weer worden boeren gebonden aan regels. Of is het tijd voor een boerenopstand?

Door Nico Hylkema
 
Pagina 1 van 1