Hele wereld kijkt binnen in huis schilder Ruurd Wiersma
Wat hebben de Friese schilder Ruurd Wiersma en de zanger David Bowie met elkaar gemeen? Ze staan beiden in het novembernummer van het vermaarde internationale blad World of Interiors van Vogue. Het huisje in Burdaard staat bovendien als topper op de Toonbeeldenlijst.
Door Bert de JongVeel Friezen weten het nog niet. Maar de hele wereld nu wel. Fryslân bezit heel bijzondere interieurensembles. Internationaal staat die van wijlen Ruurd Wiersma in Burdaard in de belangstelling. Met een grote fotoreportage, in het voorjaar van 2016 gemaakt.
Maar wat trots is Lolly Kingma, coördinator van het museum Ruurd Wiersma Hûs. De internationale belangstelling van het in hoog aanzien staande woonmagazine was onverwacht. ,,It is moaie opstekker foar ús en ús doarp. En dan te betinken dat wy dit meiïnoar dogge, mei in protte frijwilligers en sûnder subsydzje.’’
Arbeiderswoning
Ruurd Wiersma had er nooit van durven dromen. De melkvaarder van Burdaard woonde tot zijn dood op 15 december 1980 in een eenvoudige arbeiderswoning. Hier was geen pronk en praal voor de alleenwonende ‘frijfeint’.
Het was de melkvaarder zelf die er een bijzonder interieur van maakte. Hij schilderde de vier jaargetijden in huis. In zijn woonkamer realiseerde hij in vijf jaren zijn levenswerk met penselen en fietslak. Liefhebbers van naïeve schilderkunst kunnen er hun hart ophalen. Wanden, plafond en meubilair, de schilder wist van geen ophouden.
Erfgoed
Het interieur van het huis van Ruurd Wiersma is bijzonder. Het is zelfs cultureel erfgoed dat gekoesterd moet worden, ook al zit het interieur niet in een oud rijksmonument. ,,Hier ben ik ondeugend’’, zegt dr. Eloy Koldeweij, specialist historische interieurs bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Hij had oog voor het bijzondere interieur van Burdaard. ,,Het is eigenzinnig en met het Jaeger ondergoed nog in huis ook wel een beetje bizar.''
Het zijn daarom niet alleen prachtige interieurs in monumentale gebouwen die op de nieuwe Toonbeeldenlijst staan. Het zijn 73 ,,inspirerende voorbeelden’ die houvast moeten bieden voor de uitvoering van de nieuwe Erfgoedwet. Het gaat ook niet slechts om voorbeelden uit een ver verleden. Ruurd Wiersma begon pas na 1965 met zijn naïeve schilderkunst in zijn huis. Koldeweij: ,,Ik ben apetrots dat dit interieur als 'Frisian Seasons' in het tijdschrift World of Interiors staat.''
Vier Friese voorbeelden
Het interieur van het Ruurd Wiersma Hûs is een van de vier Friese voorbeelden waarmee naar de normen van de nieuwe Erfgoedwet zorgvuldig omgegaan moet worden. ,,Op de lijst staan representatieve interieurensembles die karakteristiek en kenmerkend zijn’’, legt Koldeweij uit op het door de Ottema Kingma Stichting opgezette symposium over roerend en onroerend erfgoed in De Harmonie.
Het interieur van het Wouda-stoomgemaal bij Lemmer met oliekannen en gereedschap staat ook op de lijst, maar dat verrast niet echt. Het interieur van de kerk van Hogebeintum, dat snapt men ook. De andere Friese verrassing is het interieur van het administratiehuis van het Old Burger Weeshuis in Sneek.
Het is de stichting Ruurd Wiersma die het levenswerk van de autodidact Wiersma in ere houdt. Het krappe woonhuis is museum geworden. Zestien vrijwilligers, van wie een deel de 76 jaar oud geworden schilder nog gekend hebben, vertellen graag over zijn leven en zijn passie voor schilderen. De thema’s voor zijn schilderijen haalde hij uit de natuur en uit bijbelse verhalen.
Wars van poeha
‘World of Interiors’ was te gast in het huis van Ruurd Wiersma. Maar foto's van zijn nederige onderkomen in een blad met luxe huizen uit alle werelddelen? De vrijgezelle melkvaarder zou dagen van slag zijn geweest. Hij was wars van poeha. Als jongste zoon uit een groot boerenarbeidersgezin leefde hij in eenvoud. Hij hield van muziek, maar zeker niet van David Bowie. Zijn favoriet was ‘Waarheen, Waarvoor’ van Mieke Telkamp.
Laatst gewijzigd op 08-11-2016 om 08:00 uur