Op weg naar andere Friese zorg
De droom wordt werkelijkheid. Het Leeuwarder ziekenhuis MCL wordt hét topziekenhuis van Friesland voor de specialistische zorg. Een miljoeneninvestering in 2016 is de volgende stap op weg naar andere Friese zorg.
Door Bert de JongHet jaar 2020 is het richtpunt. In dat jaar hebben de 650.000 Friezen een heel ander zorgaanbod. De complexe zorg is dan te vinden in Leeuwarden, in ziekenhuis MCL. Minder ingewikkelde zorg is te vinden in de andere Friese ziekenhuizen. Nog belangrijker, de Friezen moeten dan ook gezonder zijn, onder andere door preventieve zorg.
De visie is sinds 2011 met verve neergezet door Diana Monissen, de net vertrokken bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar De Friesland. Haar overtuiging was dat het anders moet, met dappere dokters en met dappere zorgverzekeraars die allebei hun nek durven uitsteken.
Voorbeeldfunctie
Diana Monissen heeft het fundament gelegd voor wat nu wordt gebouwd. Ziekenhuis MCL moet een topziekenhuis worden. Met het in gang gezette project Friesland Voorop is er draagvlak gecreëerd bij patiënten, chirurgen, huisartsen, ziekenhuisbestuurders en zorgverzekeraars voor een radicaal anders denken over zorg. Het project is een voorbeeld voor de rest van het land.
De proeftuin Friesland Voorop krijgt steeds meer vorm. Het was de ambitie om het Friese zorglandschap opnieuw in te richten. Iedere Fries moet goede zorg en ondersteuning krijgen, maar langs een andere weg. De zorg wordt zoveel mogelijk in de eerste lijn georganiseerd.
Nu helpt zorgverzekeraar De Friesland om de ambities voor het Leeuwarder ziekenhuis MCL werkelijkheid te maken. Ook bij De Friesland is men onorthodox gaan denken, in deze zin heeft Monissen woord gehouden. Door nu een contract voor vijf jaar met MCL af te sluiten is er financiële zekerheid waardoor omvangrijke investeringen in gang kunnen worden gezet.
Geld in operatiekamers en spoedeisende hulp
MCL krijgt een nieuw complex met operatiekamers en kan nu de oude wens voor een nieuwe spoedeisende hulp in vervulling laten gaan. In 2016 kunnen bouwvakkers aan de slag. Jarenlang heeft de koepel Zorgpartners Friesland deze investeringen opgeschoven, omdat er te veel onzekerheden waren over de financiering van de zorg en de ontwikkeling van de vraag. De ziekenhuizen merkten dat banken terughoudend waren geworden om de investeringsplannen vol te financieren, een nieuwe gewaarwording.
Zorgverzekeraar De Friesland is de sleutel. Het tot en met 2019 durende contract draait om honderden miljoenen euro’s. Maar tegelijk realiseert De Friesland zo een nieuw deel van het door Diana Monissen bedachte bouwwerk van de toekomstige zorg. Want het is een investering in de topfunctie die MCL moet vervullen.
Reizen amper probleem
Dat Friezen in de toekomst vaker voor specialistische zorg moeten reizen, dat is een gegeven. Maar dat is veel minder een probleem als gedacht, blijkt uit eerder onderzoek van De Friesland. Een groot deel van de ongeveer 500.000 verzekerden is bereid voor een betere behandeling verder te reizen. In de praktijk blijkt het ook steeds. Het beste voorbeeld is ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum, waar patiënten ook veelvuldig naar Leeuwarden, Drachten of Groningen reizen om de beste zorg te genieten.
Op dit moment kunnen de ongeveer 650.000 Friezen kiezen uit vijf ziekenhuizen en drie buitenlocaties (MCL Harlingen, de poliklinieken van Antonius Ziekenhuis en De Tjongerschans in Lemmer en het academisch ziekenhuis in Groningen). De zorgverzekeraars sturen steeds meer op patiëntenstromen. Voor zorginkoop worden de factoren prestatie en kwaliteit steeds belangrijker.
Het gaat de komende jaren verder. Er komen betere afspraken met de andere Friese ziekenhuizen. Zoals MCL nu ook specialistische oncologische zorg biedt, zo is op meer terreinen een herverdeling mogelijk van complexe zorg. Chirurgen denken mee over een andere opzet voor bijvoorbeeld orthopedie, oogheelkunde en plastische chirurgie. Het plan is om te werken met specialistische centra in Leeuwarden en voor- en nazorg te houden in de regionale ziekenhuizen.
Zorgverzekeraar De Friesland is ervan overtuigd dat dit de weg is. Zo kan de kwaliteit van de zorg in Friesland hoog worden gehouden. En bovendien, het is ook nog eens goed voor werkgelegenheid.
Laatst gewijzigd op 12-06-2015 om 12:02 uur