Hoera! Friesland telt 29 nieuwe springstaarten
Een springstaart is een klein onooglijk beestje. Friesland is er vol van. Natuurliefhebbers ontdekten 29 nieuwe springstaartsoorten.
Door De RedactieDe wereld van de springstaarten zit vol verrassingen. Er zijn amper mensen die er onderzoek naar doen. Wie goed zoekt vindt al snel iets nieuws.
Tijdens een speurdag in het Drents-Friese Wold vonden vrijwilligers van de Nederlandse Entomologische Vereniging de een na de andere nieuwe soort, meldt het EIS Kenniscentrum Insecten.
Ze troffen niet alleen 29 voor Friesland nieuwe springstaarten, maar ook 5 die zich nog nooit in Nederland hadden vertoond. Daarmee komt het aantal springstaartsoorten in Nederland officieel op 249.
Gekke beestjes
Springstaarten zijn gekke beestjes. Ze zijn familie van het ovenvisje en het zilvervisje en amper een millimeter groot. Het lijken insecten, ze hebben ook zes poten, maar geen vleugels.
De beestjes leven op de grond, vaak tussen afgevallen blad. Ze eten schimmels. Soms zitten ze tussen boomschors of diep in de bodem en doen ze zich tegoed aan algen of aan eitjes van andere insecten.
Hun geheim is een sprinkvork aan de achterkant van het lijf. Daarmee kunnen ze zich razendsnel lanceren, als een katapult. Zo maken ze zich uit de voeten voor de vijand.
De vrijwilligers vlooiden een stuk natuur uit in het Drents-Friese Wold bij Appelscha. Ze zochten op de natte heide maar ook op de stuifzandvlakte van het Aekingerzand.
Het wemelde er van de beestjes. Op alle terreinen werden bij elkaar 1329 verschillende soorten insecten en andere ongewervelden geteld, staat in een artikel in Entomologische Berichten.
Boswachterij Appelscha
Drie van de vijf nieuwe Nederlandse springstaartsoorten zaten op de vochtige heide bij de boswachterij van Appelscha. Het gaat om de Ceratophysella scotica, de Isotomurus unifasciatus en de Pachyotoma crassicauda. De andere twee soorten, de Isotoma caerulea en de Proisotoma subminuta, zaten in droger gebied.
Hoe klein ook, springstaartjes zijn heel nuttig. Ze zorgen voor de vertering van rottend organisch materiaal.
Soms vertonen ze zich in de bewoonde wereld. Ze zitten in dakgoten of op platte daken met veel stilstaand water, of onder sierpotten met vochtige potgrond. Mensen verwarren ze gauw met vlooien omdat ze zo ver kunnen springen.
Zelf zijn springstaarten weer welkom voedsel voor andere dieren. Spinnen, mieren, kevers en hooiwagens eten ze graag. Maar ook kikkers, salamanders en hagedissen.
Bij webwinkels voor terrariumhouders zijn zelfs speciale bakjes met springstaarten te koop (50 gram, 3 euro). Vooral gifkikkers zijn er gek op. Zelfs zó erg dat de meeste gifkikkerhouders zelf ook springstaarten kweken.
Wel 50.000 soorten
Wereldwijd zijn er 7000 verschillende soorten bekend. Biologen schatten dat er wel 50.000 (!) springstaartsoorten te vinden zouden moeten zijn.
Een springstaart wordt gemiddeld een half jaar oud. De meeste halen dat niet omdat ze voortijdig worden opgegeten.
Laatst gewijzigd op 26-08-2015 om 10:00 uur