Weinig onrust door vreemde vogel boven Wad
Een vogel schrikt niet van een drone. Goed nieuws uit Harlingen.
Door De RedactieWat gebeurt er als er een vreemde vogel door de lucht vliegt? Het onderzoek is uitgevoerd boven een drooggevallen stukje Wad bij Koehoal. Daar zitten daags heel wat vogels te foerageren.
Marien ecoloog Martin Baptist van Imares liet een drone boven het gebiedje vliegen. Hij was benieuwd of het vliegende object de vogels tot last zou zijn.
De drone vloog op 100 meter hoogte boven het Wad en Baptist bekeek vanaf de dijk de reacties van de vogels. Die schrokken niet voor, niet na en niet tijdens de vlucht.
Profijt biologen
Het onderzoek kwam er met een reden. Drones zijn niet alleen in trek bij hobbyfotografen. Ook biologen kunnen er profijt van hebben. Ze kunnen er ongestoord beelden mee maken van natuurgebieden. Zoals van de Wadden.
Bij Koehoal begint volgend jaar een groot project. Slib wordt uit de haven van Harlingen gehaald en in de buurt van de kwelder bij Koehoal gespoten. De kwelder moet daardoor aangroeien.
Het gaat om 1 miljoen kuub slib, vertelt Baptist, tevens lector aan Van Hall, op de site www.natuurbericht.nl. Het slib is een prima bouwstof om kwelders te laten groeien.
Aangroei kwelder
Drones met speciale meetcamera’s moeten in de gaten houden of de kwelder ook daadwerkelijk aangroeit. Dat gebeurt met fotogrammetrie. De drones vliegen meermalen over het gebied en maken foto’s uit allerlei hoeken. Met een speciale rekenmethode kan de aangroei van de kwelder worden berekend.
Voorwaarde is dat de vogels er geen last van hebben. Dat is nu bewezen, al kon de proefdrone van Baptist nog niet verder dan 500 meter uit de kust. De meeste vogels bij Koehoal bivakkeren tussen de 800 en 1200 meter van de dijk.
In september 2016 start het grote slibmotorproject. Vlak daarna gaat de eerste drone de lucht in om de kweldergroei te meten.
Waddenfonds
Het is de hoop dat die ieder jaar tussen de 2 en 4 centimeter aanzwelt, dank zij het slib uit de Harlinger haven. Het project kost €1,3 miljoen. Van dat geld komt €850.000 uit het Waddenfonds.
Het mooiste nieuws: nu geen vogel opschrikt van een drone kunnen de onbemande vliegtuigjes op meer plekken worden ingezet. Ten dienste van de natuur.
Laatst gewijzigd op 02-11-2015 om 18:35 uur