Leeuwarden houdt ING, maar minder banen
Goed nieuws: Leeuwarden behoudt de kantoortoren van ING. Slecht nieuws: ING schrapt 2800 banen.
Door Bert de JongDe kantoortoren van ING in Leeuwarden behoudt de strategische positie binnen het bankconcern. Daar verstaan de werknemers immers de kunst om de 8,1 miljoen klanten van ING te helpen aan hypotheken, spaar- en betaalrekeningen. Ook in de toekomst moet dit vooral vanuit Leeuwarden gebeuren.
De keuze van de ING-top is een grote opluchting voor de stad Leeuwarden. Door de forse reorganisatie bij ING vloeit er nu echter bloed bij de vestiging in Arnhem. Deze gaat dicht. De 450 banen verdwijnen of verschuiven naar het hoofdkantoor in Amsterdam en kantoor Rotterdam. Leeuwarden krijgt hoogstens enkele tientallen banen van het callcenter Arnhem.
In Leeuwarden merken de medewerkers echter al langer de onzekerheid. In het afgelopen jaar zijn al heel wat personeelsleden met een ontslagbrief de deur uitgegaan. Het waren vooral uitzendkrachten, maar ook werknemers met een tijdelijk contract en zelfs vast contract. Er is immers een verschuiving van vaste banen naar flexibel werk.
Werk met minder mensen
Bij ING, net als bij de andere banken, geldt het credo dat het werk met minder mensen moet. De banken laten het meeste werk door de klanten zelf doen. Automatisering en digitalisering, waarin €200 miljoen wordt geïnvesteerd, betekent tot 2019 het verdwijnen van bijna 2800 van de 16.000 banen bij ING. Vanaf 2018 levert dit een jaarlijks voordeel op van €270 miljoen.
In Leeuwarden waren in 2014 nog elfhonderd mensen in dienst. Daarnaast waren er maar liefst zevenhonderd mensen aan het werk op uitleenbasis of als uitzendkracht. Hier is al fors in gesneden en dat gaat de komende jaren ook door. In het eind 2014 afgekondigde reorganisatieplan is gesteld dat er ongeveer 1075 van deze externe banen verdwijnen.
Veel banen 'extern'
Bij heel ING is tot nu toe een derde van de banen ‘extern’ ingevuld. In Leeuwarden was het op sommige afdelingen zelfs meer dan de helft. De forse reductie heeft vaak consequenties voor meer mensen. Vaak zijn het banen die door meerdere deeltijdwerkers worden ingevuld.
Nog voor de vanwege de nieuwe Wet Werk en Zekerheid cruciale datum van 1 juli 2015 heeft ING al heel veel van deze banen geschrapt. In het andere geval zou ING extra contractuele verplichtingen hebben, soms mensen in vaste dienst moeten nemen.
Veel banen verdwenen
Leeuwarden kan koesteren dat het ook voor de toekomst voor bank ING een strategische positie heeft. Maar de vreugde zal niet gaan over de tientallen arbeidsplaatsen die vanuit het callcenter Arnhem overkomen. In het afgelopen halfjaar is al het meervoudige van dit aantal banen verdwenen uit de Leeuwarder kantoorkolos. Te snel wil men het forse reorganisatieplan vergeten.
Bovendien, het echte bolwerk van ING blijft in Amsterdam. Op de dag dat het onheil over Arnhem wordt afgeroepen, maakt de raad van bestuur bekend dat het een nieuw hoofdkantoor zal bouwen in Amsterdam Zuidoost. Het wordt half zo groot als het huidige, naastgelegen hoofdkantoor, beter bekend als 'Het Zandkasteel'.
Topman Ralph Hamers van ING maakt precies duidelijk wat de achterliggende gedachte is. Er zijn volgens hem minder werknemers nodig en dus is er ook minder kantoorruimte nodig. Bovendien gaat ING naar nieuwe, meer flexibele manieren van werken, onder andere vanuit huis.
Laatst gewijzigd op 01-07-2015 om 13:24 uur