Koninklijke Tichelaar Makkum in bezit van FB Oranjewoud
Koninklijke Tichelaar Makkum komt in het veilige nest van FB Oranjewoud. Zo moet het oudste bedrijf van Nederland de armslag krijgen om te groeien.
Door Bert de JongEen familiebedrijf is het al lang niet meer, ook al zijn het eeuwen lang Tichelaars geweest die leiding en sturing hebben gegeven aan de wereldwijd vermaarde aardewerkfabriek. Het eigendom van het in 1572 in Makkum begonnen bedrijf is verdeeld over zevenhonderd, veelal particuliere aandeelhouders.
Op 12 december 2015 is het een belangrijke dag. Dan zijn de zevenhonderd aandeelhouders uitgenodigd om een besluit te nemen over uitbreiding van het aandelenkapitaal. FB Oranjewoud - beheerder van €126 miljoen vermogen van de in 2012 kopje onder gegane Friesland Bank - wil meerderheidsaandeelhouder worden. De stichting wil zo de toekomst van Tichelaar Makkum veiligstellen.
Er is op hoofdlijnen een akkoord tussen de stichting FB Oranjewoud en Tichelaar Makkum. Het participatiefonds zorgt voor een financiële impuls voor het keramiekbedrijf. ,,Het betekent voor Tichelaar extra kapitaal. Daarmee kan Tichelaar groei realiseren, nodig voor een goede toekomst’’, zegt algemeen directeur Hans Marcuse in een toelichting.
Nieuwe koers
Tichelaar Makkum heeft voor groei extra kapitaal nodig. Daarmee wil het de wereldwijd sterke positie als keramisch bedrijf uitbouwen. De in 2014 vertrokken directeur Jan Tichelaar heeft in de afgelopen twee decennia het bedrijf omgevormd van aardewerkfabriek tot vooral een keramisch bedrijf dat samen met architecten, kunstenaars en ontwerpers onder andere bijzondere gevelbekledingen en interieurs maakt. Tichelaar trok zich toen vrijwel terug uit het sieraardewerk. Het onderscheidende is dat het bij Tichelaar gebeurt op basis van ambachtelijke technieken in moderne productieprocessen. Er zijn nog maar weinig bedrijven in de wereld die dat kunnen.
Gevoelswaarde
Het wordt voor de zevenhonderd aandeelhouders even anders, nu er een grote partij komt. Ze hebben een aandeel in een bijzondere onderneming. Het is geen aandeeltje Philips of Unilever. Het is het bezit in het oudste bedrijf van Nederland, eentje waar een bijzondere gevoelswaarde bij zit, legt Marcuse uit.
De facto is Koninklijke Tichelaar Makkum al langer geen familiebedrijf meer. In de vorige eeuw verkocht de familie een groot deel van het eigendom aan externe aandeelhouders. Het aandelenbezit is nu versnipperd. Er is ook geen sprake van een grootaandeelhouder, ook niet onder de familie Tichelaar. FB Oranjewoud wil met het participatiefonds wel een meerderheidsdeelname. Daarmee kan het invloed uitoefenen, zonder dat het bestuur zich met de dagelijkse gang van zaken wil bemoeien.
FB Oranjewoud
FB Oranjewoud heeft zich ten doel gesteld om met het verkregen vermogen van Friesland Bank de cultuur en economie in Friesland te bevorderen. Daartoe heeft de stichting een cultuurfonds en een participatiefonds.
De grootste participatie is die in NDC Mediagroep in Leeuwarden, uitgever van onder andere de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden. Het bezit van FB Oranjewoud is in 2015 vergroot tot 83 procent van de aandelen door de overname van het belang van ING.
Voorts heeft FB Oranjewoud minderheidsdeelnemingen in het Leeuwarder assurantiebedrijf FGD, opgezet door oud-medewerkers van Friesland Bank Assurantiën en in Greenmove Technologies. Dit Friese bedrijf richt zich op technologie met biomassa.
FB Oranjewoud heeft sinds eind 2014 meer armslag. Toen is een groot pakket aandelen in Van Lanschot Bankiers verkocht, waardoor eindelijk, conform de doelstelling, miljoenen in cultuur en economie kunnen worden geïnvesteerd. Het bestuur richt zich op de lange termijn en op continuïteit.
Laatst gewijzigd op 27-11-2015 om 10:08 uur