Rabobank wil megawinst: recept is nog eens 9000 banen weg
Van iedere bij Rabobank verdiende euro mag voortaan niet meer dan de helft opgaan aan kosten. Nu is het 63 cent. Veel te hoog, is de conclusie. Daarom verdwijnen er 9000 banen. Door de extra klanten van Friesland Bank valt bij de Friese Rabobanken de pijn mee.
Door Bert de JongRabobank snijdt opnieuw fors in de personeelssterkte. Al in 2016 wordt begonnen met het schrappen van 9000 van de 39.500 Nederlandse banen in de komende drie jaar. De banen verdwijnen vooral bij stafafdelingen, zowel op het hoofdkantoor in Utrecht als op de kantoren. Het profijt moet fors omhoog: in 2020 wil de bank een brutowinst van €2,1 miljard toucheren.
De reorganisatie komt bovenop de ontslagronde die nu nog gaande is, waarbij het verlies van 10.000 banen is gecalculeerd. Hiervan moeten nog 3000 afvloeien. Deze ontslagronde vraagt het einde van 8000 banen bij lokale Rabobanken en 2000 bij de centrale organisatie. De ontslagen zijn deels vanwege de opkomst van internetbankieren en deels vanwege automatisering van activiteiten.
Friese banken
Bij de vijf Friese Rabobanken zijn nu nog ruim 1000 banen. Bij de lopende reorganisatie zijn de Friese Rabobanken ontzien. Het was juist in de tijd dat de overname van de Friesland Bank zijn beslag kreeg, waardoor de vijf Rabobanken bijna 200.000 Friese klanten extra kregen.
Feit is dat de Friese Rabobanken nu al een afgeslankte organisatie hebben, afgezet tegen het door de komst van Friesland Bank flink opgepluste aantal klanten. Rabobank Sneek-Zuidwest Friesland en Leeuwarden-Noordwest Friesland zitten zo’n beetje op de Rabo-norm, Heerenveen-Zuidoost Friesland zelfs onder de norm. Ten tijde van de integratie van Friesland Bank had deze bank 360 fte, nu 280.
Sociaal plan
De nieuwe ontslagronde zal plaatshebben met zo weinig mogelijk gedwongen ontslagen, is het voornemen van Rabobank. ,,Maar gedwongen ontslagen zijn niet uit te sluiten'', zegt topman Wiebe Draijer. Dit jaar hebben vakbonden al een akkoord bereikt over een doorlopend sociaal plan. Toen zijn ook afspraken gemaakt over de nullijn voor loon in 2016 in ruil voor zo veel mogelijk behoud van banen en gunstige condities in het sociaal plan.
Weinig perspectief
Voor ontslagen bankmedewerkers is er weinig perspectief in de financiële sector. Het uitkeringsinstituut UWV constateert dat slechts de helft van de ontslagen mensen voor het aflopen van de WW-duur weer aan de slag raakt. Een heel klein deel keert terug in de financiële sector. Adviestrajecten naar ander werk worden dan ook volop benut.
Dit is ook het beeld uit de afgelopen jaren bij de eerdere ontslagrondes in Friesland bij Rabobank, ING en vooral Friesland Bank. Van de ruim tweehonderd medewerkers van Friesland Bank die bij de Friese Rabobanken aan de slag konden, is naderhand alsnog een groot deel uit de financiële sector verdwenen.
Strategisch plan
De banenreductie is onderdeel van het grote strategische plan van topman Wiebe Draijer. Daartoe hoort ook de andere opzet voor het coöperatieve model van Rabobank. Alle 106 regionale banken zijn ingaande 2016 hun eigen bankvergunning kwijt. De centrale leiding ligt in het hoofdkantoor Utrecht. Als compensatie geldt dat de leden meer invloed krijgen.
Zeker zullen er consequenties zijn voor het aantal bankkantoren in Nederland. Internetbankieren en automatisering maken minder personeel nodig en dus minder huisvesting. Ook zullen er in den lande nog fusies volgen. Dit is ook gemakkelijker, nu de lokale banken een deel van hun eigenheid hebben ingeleverd. De verwachting is niet dat er in Friesland Rabobanken fuseren. Deze hebben in het afgelopen decennium al voldoende schaalgrootte bereikt.
Balans verbeteren
Rabobank wil wel de eigen kapitaalspositie verbeteren. De balans van de bank moet opgekrikt, zodat er in de optiek van Draijer weer ,,een ijzersterke bank’’ ontstaat.
Een van de consequenties is dat Rabobank schuift met de hypothekenportefeuille. Rabobank is absoluut marktleider als het gaat om woninghypotheken. Eenderde van alle Nederlandse hypotheken is er ondergebracht. In de optiek van de Europese Centrale Bank is dit een groot risico. In de ogen van Rabobank horen de hypotheken juist tot de financieringen met het laagste risico en wordt het risico van de nationale hypotheekschuld voor Nederlandse bank zwaar overschat.
Rabobank is nu toch van plan om €150 miljard aan hypotheken onder te brengen bij institutionele beleggers. Het past in de strategie van betere bank, betere balans, betere bediening van de klant en minder kosten. ING is intussen voor Rabobank voorbeeld geworden, deze bank heeft minder kosten. Pikant is dat topman Draijer in zijn nieuwe raad van bestuur twee ING-mensen heeft benoemd.
Laatst gewijzigd op 09-12-2015 om 20:44 uur