Gaswinning voorkomt krimp Friese economie
Friesland staat stijf onderaan. De economische groei is er het laagst van alle provincies: slechts 0,3 procent. Gaswinning is de redder. Anders is er sprake van krimp. Flevoland is de topper dankzij autolease.
Door De RedactieHet is dat Friesland nog wat kan profiteren van aardgaswinning her en der. Anders was er zelfs sprake van economische krimp in 2014, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek in de publicatie Regionale Economie. De krimp is dan 0,4 procent.
Landbouw is van betekenis voor Friesland, maar vertaald in economische waarde, dan gaat het maar om 3 procent. Voor Zeeuwse economie is de agrarische productie belangrijker, daar is het 4,2 procent van de economische waarde.
Friesland heeft een grote afhankelijkheid van de commerciële dienstverlening, goed voor 42,5 procent. Het vertrek van Friesland Bank is een van de oorzaken, maar ook de betekenis van Aegon, ING, Rabobank en Achmea is afgenomen. Ook het aandeel niet-commerciële dienstverlening (onderwijs, zorg) is groot: 29,1 procent.
Nijverheid is goed voor een kwart van de economische waarde in Friesland. Ter vergelijking: in Groningen is nijverheid goed voor meer dan de helft van de economie.
Gaswinning
Groningen gaat gebukt onder de gaswinning. Als het effect van de verminderde gaswinning wordt meegerekend, is de economische krimp daar 8,8 procent. Blijf het er buiten, dan is Groningen goed voor een groei van 1,7 procent. Duidelijk veel beter dan Friesland. Drenthe heeft ook last van het instellen van het gasplafond. De groei is dan 0,7 procent, in plaats van 0,9 procent.
De opleving van de economie heeft zichtbaar effect op de autobranche. Dit is het profijt voor Flevoland, waar veel autoleasebedrijven zijn gevestigd. Zo is Flevoland ineens topper, al blijft deze provincie qua regionale economie een kleine betekenis houden. De groei in 2014 was 2,2 procent, tegen een krimp van 1,5 procent een jaar eerder.
Dienstensector
De dienstensector speelt een belangrijke rol in de Nederlandse economie. Alle diensten samen zorgden in 2014 voor driekwart van de Nederlandse economie. In de provincies Noord-Holland en Utrecht zijn de banken en financiële instellingen oververtegenwoordigd in de commerciële dienstverlening. De industriële activiteiten zijn er juist relatief laag. In Groningen neemt de nijverheid meer dan de helft van de economische productie voor haar rekening.
De gemiddelde economische groei in Nederland in 2014 is exclusief gaswinning 1 procent. Anders is het 1,6 procent.
Werkloosheid stijgt
Ook wat betreft werkloosheid zit Friesland in de min. De verbetering van de werkgelegenheid blijft achter bij de rest van Nederland, blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV. Eind november 2015 telde Friesland 17.989 WW-uitkeringen. Dat is 5,4% van de beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Friesland steeg in november met 3,7%. Dat is een stijging van 638 uitkeringen, vooral door het wegvallen van seizoenswerkgelegenheid in bouw, landbouw en horeca.
In Nederland komt het aantal WW-uitkeringen eind november uit op 427.404. Dat is 4,8% van de beroepsbevolking. In een maand tijd steeg het aantal WW-uitkeringen landelijk met 1,5% (6.435). De provincies Zeeland (+4,2%) en Friesland (+3,8%) kennen de grootste stijging. Een jaar eerder waren er 425.2136 WW-uitkeringen.
Laatst gewijzigd op 17-12-2015 om 09:02 uur