Meeste Nederlandse goud en zilver eerst langs Joure
Alle gouden en zilveren sieraden in Nederland moeten langs Joure. Bij Edelmetaal Waarborg in Joure krijgen de meeste edelmetalen voorwerpen een bij wet verplicht keurteken. De enige concurrent, Waarborg Holland in Gouda, is failliet, maar maakt een doorstart.
Door Bert de JongEdelmetaal Waarborg in Joure keurt al 80 procent van alle in Nederland verhandelde gouden en zilveren sieraden. Concurrent Waarborg Holland Platina Goud en Zilver in Gouda is op 22 maart 2016 failliet is verklaard. Twee dagen later is er al een doorstart. De directie gaat in afgeslankte vorm door. Er werkten tien mensen.
Het is een bijzonder verhaal, want in dit geval heeft de Jouster nieuwkomer het vanouds gevestigde bedrijf verslagen. Waarborg Holland in Gouda is voortgekomen uit de privatisering van wat heel lang een rijksdienst was. Met de nieuwe Waarborgwet uit 1986 werd het speelveld echter anders.
Sinds 2002 zijn het in Nederland twee bedrijven die de taken uit deze Waarborgwet mogen uitvoeren. Het was de Jouster zilversmid Jaap van der Meulen die het na veel juridische strijd voorelkaar kreeg om ook onderzoeks- en keuringswerk van edelmetalen te mogen verrichten. Het monopolie van Waarborg Holland in Gouda werd daarmee met succes aangetast.
Markt veroverd
Van oudsher ligt de taak al eeuwenlang bij Waarborg Holland in Gouda, maar EWN in Joure wist veruit het grootste deel van de markt te veroveren. De nieuwkomer in dit specialistische werk zette de boel op zijn kop. Het Jouster bedrijf wist zijn slag te slaan door modernere en efficiëntere werkwijzen. De ingesleten ambtelijke patronen bij de Goudse evenknie waren een groot obstakel om de bedrijfsvoering aan te passen.
Dit wreekte zich. Het bedrijf verloor in het afgelopen decennium steeds meer marktaandeel. Het bedrijf zat al jaren in de rode cijfers. In 2015 beliep het verlies rond zeven ton op een omzet van €1,5 miljoen. Dat was niet meer vol te houden. De poging om het tij te keren met een reorganisatie kwam te laat. Bovendien wilde uitkeringsinstantie UWV niet meewerken met ontslagaanvragen. Nu gaat het langs de weg van een faillissement.
Verliesjaren
Directeur Marc Breitsma van Edelmetaal Waarborg in Joure is niet verbaasd over het faillissement. Hij zag het deficit al enige tijd aankomen. De verliesjaren waren duidelijke signalen. Breitsma ziet waar de voordelen van zijn eigen bedrijf zitten. Snelheid van werken en een hoge kwaliteit met de nieuwste technieken maken het onderscheid.
Doorstart
Curator Marc Udink werkt niettemin al enige tijd aan een doorstart voor Waarborg Holland. De directie ziet daartoe mogelijkheden. Er is sprake van een zogeheten prepack-faillissement. De curator heeft al in de keuken gekeken en de doorstart kunnen voorbereiden.
Maar daarmee is het bedrijf nog niet snel op gelijke hoogte met Edelmetaal Waarborg in Joure. Met nieuwe verfijnde technologie krijgen nu al miljoenen sieraden per jaar bij Edelmetaal Waarborg Nederland (EWN) een keurteken, opdat een ieder weet welk gehalte zilver, goud of platina erin is verwerkt.
In de stempelkamers stansen werknemers bij voortduring keurtekens in ringen, armbanden, oorbellen en wat er maar in goud en zilver valt te bedenken. Een ieder kan aan de hand van keurtekens als Z800, 835 of 925 zien wat het zilvergehalte is.
Hieraan gaat onderzoek vooraf om het juiste gehalte te bepalen. Met nieuwe technologie kan het heel snel en exact. Er is veel geïnvesteerd in röntgenstralentechniek wat in de plaats kwam voor een tot dan arbeidsintensief proces. Met drie röntgensystemen wordt nu met een hoge mate van nauwkeurigheid het gehalte bepaald van goud, zilver, platina en palladium.
Extra werk
Ook als er geen doorstart zou zijn voor de Goudse concurrent, kunnen ze het extra werk in Joure gemakkelijk aan. Er zijn nu vijftien mensen druk mee. Het Jouster bedrijf heeft zijn reputatie ook in Duitsland opgebouwd. Daar heeft Edelmetaal Waarborg eenzelfde waarborgcertificering voor edelmetalen opgezet. Daar werken nu veertien mensen.
Heeft het Jouster bedrijf belangstelling voor Waarborg Holland in Gouda of wil het de helpende hand toesteken? Breitsma reageert afwijzend. ,,We helpen graag om problemen op te lossen. Maar ik steek er verder geen euro in.''
Laatst gewijzigd op 22-03-2016 om 22:11 uur