Lange reis voor luid gasprotest
De aanvraag voor gaswinning bij Terschelling is opgeschort, in afwachting van de nieuwe Mijnbouwwet. Dit heeft minister Henk Kamp van Economische Zaken tot vier keer toe herhaald aan honderd betogers die voor protest in Den Haag waren.
Door De Redactie
,,Dit is 1-0'', zegt woordvoerder Annet van Essen van de vereniging GasTvrij Terschelling in reactie op de toezegging van minister Kamp. ,,Dit is een opsteker. Hij heeft het niet eerder zo duidelijk verwoord.''
De aanvraag van Tulip Oil voor gaswinning bij Terschelling zal zeker moeten wachten tot in 2016. Pas eind dit jaar komt de minister met de Mijnbouwwet en met de Energievisie.
Het is 27 mei, bijna vijftig Terschelling zijn op was op stap. Naar Den Haag. Om lawaai te maken tegen de plannen voor gaswinning op of om het eiland.Terschellingers zijn het liefst op hun eigen eiland. Het is ook wat zo’n reis naar Den Haag om er het protestlied ‘Lekker laten zitten die paar kuub gas’ te zingen en even later in de Tweede Kamer het debat over gaswinning bij te wonen.
Het is vroeg op, want om half acht ging de boot van Terschelling. Daarna staat in Harlingen de bus klaar voor vervoer naar Den Haag. Om half twaalf is de aankomst op Het Plein in de Hofstad.
In de Tweede Kamer moeten de spraakzame Terschellingers rustig zijn. Ook mogen ze niet met spandoeken naar binnen, zelfs de logo’s met de Schop van Lobke mogen niet zichtbaar zijn.
Bovendien hebben de Terschellingers haast. Ze moeten op tijd weer in de bus, want om half zes ligt de snelboot klaar voor vertrek naar het eigen eiland. Niets slaapt immers zo lekker als in de eigen natuur.
De Terschellingers zijn minstens acht uren aan het reizen om in Den Haag drie uren lang politici toe te zingen en deze aan te horen.
De nieuwe gedeputeerde Michiel Schrier steunt het protest van de vereniging GasTvrij Terschelling, de Waddenvereniging en de vereniging Milieudefensie.
Geen haast provincie
Ondertussen weten ze dat de provincie Fryslân geen haast maakt met het advies over de aanvraag van Tulip Oil voor de winningsvergunning. Het provinciebestuur wil er pas mee komen als de aangekondigde wijzigingen in de Mijnbouwwet in werking zijn getreden.
Aanvankelijk zou minister Henk Kamp van Economische Zaken al voor de zomer een besluit willen nemen. Onder druk van de Tweede Kamer heeft hij dit voornemen ingeslikt. Het wachten is op de Energievisie die het kabinet eind 2015 presenteert. De provincie wijst er in een brief van 20 mei 2015 aan de minister op dat in de Tweede Kamer een motie breed is gesteund om te wachten met nieuwe vergunningen totdat de Energievisie is besproken en dat daarom ook pas later een advies van de provincie zinvol is. Voor de provincie en veel kamerleden is in dit verband de nieuwe Mijnbouwwet relevant.
Kwetsbare natuur
De kwetsbare natuur in en rond het Waddengebied is voor de meeste politieke partijen doorslaggevend om geen nieuwe vergunningen voor winning te willen. Ook de PvdA stelt zich op dit standpunt. Er kan volgens de PvdA-kamerleden een streep door nieuwe plannen voor gaswinning in het Waddengebied.
De PvdA weigert nog om alsnog een amendement te steunen om gaswinning in Natura 2000-gebieden te verbieden. Van verschillende kanten is er bij de partij op aangedrongen om dit alsnog te doen. D66 overweegt het amendement opnieuw in te dienen. Ondertussen proberen D66, Groen Links, Christen Unie en Partij voor de Dieren de PvdA te verleiden. De troef is: niet alleen woorden, maar ook daden.
Laatst gewijzigd op 27-05-2015 om 00:10 uur