Regio belangrijk, daarom komt universiteit naar Leeuwarder Beurs
Honderden fietsen bij De Beurs in Leeuwarden vertellen straks dat er duizend studenten universitair onderwijs genieten. Leeuwarden is dan een echte universiteitsstad. De handtekeningen zijn gezet.
Door De RedactieTer versterking van de Friese economie en kennisinfrastructuur wordt hoog ingezet. Decaan Jouke de Vries van de Campus Fryslân is trots. Er is in Leeuwarden een gebouw met allure beschikbaar: De Beurs. Waar ooit boter, kaas en vlas werd verhandeld en sinds de jaren tachtig de bibliotheek is gehuisvest, zijn straks studenten te vinden voor bachelor- en masteropleidingen en promotieonderzoeksprojecten.
Het moet een representatief gebouw in het hart van de stad zijn, dat is de eis. Want zoals de Rijksuniversiteit Groningen in de Martinistad zit, zo wil het bestuur ook in Leeuwarden. Het uit 1880 daterende neoclassicistische beursgebouw is ervoor uitgekozen. Al kan het niet tippen aan de oude Academiegebouwen van Groningen en Franeker.
Wethouder Thea Koster van Leeuwarden koestert het lang als haar geheim, maar al twee maanden voor bekendmaking is het bekend en zijn de plannen voor verbouwing al in gang gezet. Er hangen heel wat zaken in de weg. De bibliotheek moet verkassen naar de Blokhuispoort.
Historisch
Op de dag dat Groot-Brittannië de banden verbreekt met de Europese Unie, zijn er in Leeuwarden nieuwe verbintenissen gemaakt. ,,Een historisch moment als moment voor de toekomst’’, memoreert gedeputeerde Sander de Rouwe. Hij beklemtoont de waarde van het internationale karakter van de Campus Fryslân.
Voor Rijksuniversiteit Groningen is het de regio die telt. ,,Wij zijn de universiteit van het Noorden’’, vindt professor Sibrand Poppema, voorzitter van het college van bestuur. Nu zeker, maar eigenlijk al sinds het einde van de universiteit van Franeker. Het vestigen van de elfde faculteit in Leeuwarden is de bekrachtiging. Hij is tevreden: ,,Het gaat om een gebouw met een mooie uitstraling.''
Mislukt
Wetenschapper Arjen Dijkstra heeft onderzocht hoe het is mislukt met de Universiteit van Franeker. Ze konden het onderling niet eens worden, over het gebruik van andere talen dan het Latijn, over religie, over bestuurlijke besognes. En dus werd Groningen de universiteit van het Noorden.
Dijkstra ziet hoe internationaal het universitaire onderwijs in Nederland wordt. Hij ziet het bij zijn Rijksuniversiteit Groningen, maar ook bij Wageningen Universiteit, waar de helft van de studenten uit het buitenland komt. Hierin schuilt de kracht van het Nederlandse onderzoek en onderwijs, is zijn stelling. Hij verwacht dat de elfde faculteit in Leeuwarden zal leiden tot meer kennis en versterking van de Friese innovatiekracht. Maar toch houdt hij een slag om de arm: ,,Ik hoop niet dat straks wordt gezegd: Zijn we er toch weer ingeluisd.’’
Decaan Jouke de Vries is overtuigd van het succes. ,,Er is iets gaande in Nederland, de regio wordt belangrijk. Het is paradoxaal in deze tijd van globalisering, maar je ziet het overal gebeuren. Den Bosch is een voorbeeld, waar een vestiging van een universiteit komt. Venlo en Middelburg zijn dat ook.’’
Vijftien handtekeningen
Met vijftien handtekeningen is het hoger-Onderwijsakkoord Fryslân vastgelegd. Het gaat om de Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Twente, Wageningen University Research centre, NHL Hogeschool, Stenden University of Applied Sciences, Van Hall Larenstein University of Applied Sciences, Minerva Academie voor Popcultuur Hanzehogeschool Groningen University of Applied Sciences, Wetsus, Fryske Akademy, Waddenacademie, Dairy Campus, Medisch Centrum Leeuwarden, Tresoar, provincie Fryslân en gemeente Leeuwarden.
In de overeenkomst zijn de ambities geformuleerd van de deelnemende partijen, waarbij hun eigen identiteit gewaarborgd blijft. Partijen steken energie in het versterken van het academisch imago van Leeuwarden.
De studenten van het bachelor college zullen een groot deel van hun studie intern doorbrengen. Ze wonen en slapen op een campus. De Beurs wordt het hart van de City Campus. Huisvesting voor de studenten zal in de onmiddellijke omgeving gerealiseerd gaan worden.
Laatst gewijzigd op 24-06-2016 om 14:03 uur